Українська Греко-Католицька Церква
в Росії

Катихизм
Головна
 
 
 
 
Наші блаженні
 
 
 
Духовні науки
 
Гостьова
 
Пишіть нам

Йосиф і його брати

Ісаак мав двох синів: Ісава і Якова. Яків дістав від Господа Бога благословення, що з його нащадків вийде Спаситель світу. Яків мав ще й друге ім'я.

Яків мав дванадцять синів, між ними Йосифа, якого найбільше любив. Інші брати завидували Йосифові батьківської любови і продали його в неволю до Єгипту, а батькові сказали, що Йосифа пожер дикий звір у полі. Але над Йосифом чувало Боже Провидіння. Праведним життям та мудрістю він здобув собі велике довір ' я в єгипетського фараона і став управителем Єгипту, щоб той край забезпечити на час великого голоду.

У Ханаані, де жив Яків зі синами, також настав голод. Не можна було ніде купити збіжжя, тільки в Єгипті, а там збіжжям завідував Йосиф. Яків два рази висилав своїх синів до Єгипту купувати збіжжя. Йосиф вже відразу пізнав братів і розпитував їх про батька, але вони його не пізнали. Аж за другим разом Йосиф дав сам себе пізнати братам. Вони налякалися, щоб Йосиф не помстився на них за їх злочин, але Йосиф великодушно простив їм провину.

За дозволом фараона спровадив Йосиф свого батька і всіх братів з родинами до Єгипту та поселив їх на найліпшій землі й опікувався ними.

Умираючи, Яків поблагословив усіх своїх синів. Синові Юді предвіщав, що з його роду вийдуть царі, а відтак, коли ті царі втратять свою владу, тоді з його роду народиться Спаситель світу.

Яків умер у Єгипті. Йосиф завіз його тіло у рідну ханаанську землю і там його поховав.

Перед своєю смертю провіщав Йосиф братам, що їх нащадки вернуться колись назад до Ханаану, та просив їх, щоб тоді забрали його кості зі собою до рідної землі (Буття від 37 до 50 гл.).

Йосиф також є прообразом Ісуса Христа, бо вирятував вибраний ізраїльський народ від голодної смерти, тобто від дочасної загибелі, так, як Ісус Христос спас людей від загибелі вічної.

Чи Господь Бог дбає про нас?

Господь Бог дбає про нас, бо дає нам усе, що маємо: життя, здоров ' я і поживу.

Чи Господь Бог дбає також про всі сотворіння?

Господь Бог дбає також про всі сотворіння. Без Божого старання світ мусів би пропасти.

Як називаємо те Боже старання, яким Господь Бог удержує світ?

Те Боже старання, яким Господь Бог удержує світ, називаємо Божим Провидінням, або Божим Промислом.

* * *

Історія про єгипетського Йосифа вчить нас, що Боже Провидіння чуває над цілим світом. Господь Бог пам ' ятає про кожну людину, про кожний народ і край. А коли зсилає якийсь допуст, то для вищих цілей, щоб, наприклад, тим краще виявилася Божа сила і слава. Бог може кожну людську недолю перемінити в добро. Тому треба всю свою надію покладати на Бога, як це робив Йосиф.

Йосиф дав нам теж гарний приклад, як треба в згоді жити з ріднею. Треба дарувати братам і сестрам всі кривди, а Господь Бог нас за це винагородить. Всі родини і всі люди повинні жити зі собою в згоді й любові.

 

   
| Головна | Наші парафії | Наші новини | Наші блаженні | Катихизм| Молитовник | Духовні науки | Гостьова | Пишіть нам |
 
Hosted by uCoz