Українська Греко-Католицька Церква
в Росії

Катихизм
Головна
 
 
 
 
Наші блаженні
 
 
 
Духовні науки
 
Гостьова
 
Пишіть нам

Сотворення перших людей.

По всіх сотворіннях сотворив Господь Бог людину, найвизначніше Своє сотворіння на землі. Тіло того першого чоловіка утворив Господь Бог із землі та оживив його безсмертною душею.

Святе Письмо називає цього першого чоловіка Адам, а це значить: людина із землі. Адам спочатку був сам один. Одного разу, коли він спав, Господь Бог вийняв йому ребро і з нього сотворив жінку, якій Адам дав ім ' я Ева, що значить: мати всіх живущих. Адама й Еву злучив Бог у подружжя і помістив їх у прегарному саді – в раю. Там росли різнородні дерева, кущі й квіти. А на середині того раю росло дерево “пізнання добра і зла”. Жили там також різні звірята, що слухали Адама й Еву та їм служили.

Впровадивши перших людей до раю, Господь Бог дав їм таку заповідь: “З кожного дерева, що тут росте, можете їсти овочі, тільки з того дерева, що називається “пізнанням добра і зла” невільно вам їсти, бо коли з ' їсте, то умрете (Буття 2, 7-9; 15-24).

Адам і Ева були дуже щасливі в раю. Господь Бог обдарував їх душі освячуючою ласкою і дарами для тіла. Вони були улюбленими Божими дітьми. Їх змисли підпорядковувалися бажанням розуму, й вони ніколи не хотіли чогось такого, що було б зле й противилося б розумові. Не було в них роздвоєння між бажаннями душі і прагненнями тіла. А це тіло прародичів мало заховати завжди молодість й не підлягало жодним хворобам ані утомі. Розум їх легко пізнавав різні правди й без труду їх засвоював. Врешті, вони мали остатися безсмертними і разом з тілом та душею перейти із земського раю до вічного щастя в небі.

Що це людина?

Людина – це розумна істота, що має вічне й надприродне призначення.

Звідки взялася людина?

Господь Бог сотворив людину, як розумну істоту зі свобідною волею і без c мертною душею.

З чого складається людина?

Людина складається з тіла і безсмертної душі.

Що це душа?

Душа – це розумний і безсмертний дух, сотворений на образ і подобу Божу.

В чому душа подібна до Бога?

Людська душа подібна до Бога в тому, що вона є духом, який має розум і свобідну волю, та є призначена до вічного життя.

Чи душа людини вмирає?

Душа людська ніколи не вмирає, бо вона є безсмертна. В годині смерти людини душа відлучується від тіла, щоб на другому світі зачати своє вічне, щасливе або нещасливе життя.

Якою Господь Бог сотворив людину?

Господь Бог сотворив людину природно щасливою і дав їй Свою ласку, як запоруку вічного й надприродного щастя людини в небі.

Навіщо Господь Бог сотворив людину?

Господь Бог сотворив людину, щоб вона, живучи на цьому світі, користувалася його добрами та пізнавала Бога, в Нього вірила, Його любила, Його прославляла і виконувала Його святу волю, та своїм праведним дочасним життям заслуговувала собі право на вічне, щасливе життя в небесному царстві.

Яка доля людського тіла по смерті?

Людське тіло при кінці світу воскресне, злучиться з душею і буде учасником її вічного щастя або вічних мук.

Де жили перші люди?

Перші люди жили спочатку в прегарному саді, що звався рай.

Чи перші люди були щасливі?

Перші люди були дуже щасливі, доки не згрішили, бо вони мали освячуючу ласку (були святі), не мали терпіти ані вмирати, і були б з тілом та душею пішли до неба. Те їх щастя мало перейти на всіх людей.

Звідки знаємо про початок людини і про її упадок?

Про сотворення людини і про її упадок знаємо зі Святого письма Старого Завіту.

* * *

Який сильний і могутній є Господь Бог, що Своїм словом сотворив стільки великих, гарних і хосенних речей! Все те сотворив Господь Бог для Своєї слави, щоб цілий видимий і невидимий світ: Ангели, люди, звірята, небозвід з усіма зорями, земля, море з безконечним числом живих істот, а навіть пільні коники і сині дзвіночки на левадах, прославляли свого Творця. І ми також, нашою щоденною молитвою: “Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба й землі і всього видимого й невидимого” – віддаємо славу небесному Отцеві.

Коли подумаємо, що Господь Бог сотворив те все також і людям на пожиток та радість, то людське серце мусить горіти любов ' ю та вдячністю за ті великі добродійства, що їх на кожному кроці зауважуємо. Бо подумай, що гарні запашні квіти по полях, лісах і городах сотворив Господь Бог для нас, щоб нас звеселяли; пташки на те, щоб нам співали, бджілки – щоб солодкий мід збирали. З неба вдень спливає на нас тепле проміння сонця, а вночі світло місяця й зірок просвічує темряву. І коли над тим усім призадумаємося, то часто з нашого серця випливають вислови захоплення: “Чудні діла Твої, Господи, Ти все премудро сотворив”.

Тому любім нашого Небесного Отця, а найкраще виявимо ту любов, коли будемо виконувати Його святу волю й будемо жити так, як Господь Бог нам вказує Своїми заповідями.

Пам'ятаймо завжди, що Господь Бог сотворив нас на те, щоб ми Його щораз більше і щораз краще пізнавали й любили. Бог дав нам очі, Щоб ми ними оглядали великі й гарні Божі діла та дорогі нам особи, які заступають нам Бога на землі: родичів, священників, вчителів та інших. Дав нам слух, щоб ми слухали божих наук, які нам проповідує свята Церква. Дав нам мову, щоб ми говорили, співали на славу Божу та щоб молилися.

Гідно користуймося цими дарами Богові на славу, а собі на спасіння.

Завжди маймо на увазі, що нашою безсмертною душею ми подібні до Господа Бога, і пам ' ятаймо про наше призначення.

 

   
| Головна | Наші парафії | Наші новини | Наші блаженні | Катихизм| Молитовник | Духовні науки | Гостьова | Пишіть нам |
 
Hosted by uCoz