Українська Греко-Католицька Церква
в Росії

МОЛИТОВНИК
Головна
 
 
 
 
Наші блаженні
 
 
 
Духовні науки
 
Гостьова
 
Пишіть нам

ВІДПОВІДІ НА ДУХОВНІ ПИТАННЯ ВІДВІДУВАЧІВ САЙТУ

1. Що означає що під час посту відбувається боротьба між духовністю і тілесністю людини, і що духовність має перемогти? Чому тіло людини яке створене Богом є якимсь гіршим?
2.Що розуміється під поняттями "тілесність" та "духовність"?
(Андрій)

Людина дійсно була створена Богом з тілом і душею і тіло, в ніякому разі, не можна вважати гіршим. Однак, після гріхопадіння, вже від народження ми успадковуємо схильність до гріха. Тому Церква турбуючись про кожну людину від самого народження дбає про неї. Святі Тайни допомагають людині в освяченні. Чим більше людина приймає участь у Святих Тайнах, молиться, тим менше вона залежна від гріха. Та, на жаль, не завжди так є.
Під терміном «тілесність» розуміється все те, що робить людину залежну від тіла. Бажання задовільнити своє тіло стоїть в такої людини на першому місці. Скажімо, простий приклад, боротьби між тілесністю і духовністю. Неділя. Вихідний. Зранку хочеться довше полежати, але і відчуваємо обов’язок піти до Церкви. Що переможе?
Деякі люди, наприклад, можуть бути настільки залежні від їжі, що , навіть, коли не встигли поїсти або поїли, не те що хотіли робляться дуже непривітними чи злими. Крайніми формами залежності можна вважати алкоголізм, наркоманію.
Сюди також належать і інші матеріальні залежності. Людина може бути також «у полоні» в телевізора, комп’ютера, власних зацікавлень і т.д.
Піст, це той час, коли людина повинна проаналізувати своє життя і те, скільки часу свого життя я присвячую для Бога, а скільки для тих речей чи справ, котрі віддалюють від Бога.
Усвідомивши це людині потрібно змінитися.
Піст є також тим середником, котрий допомагає людині долати всілякі залежності та зростати у святості.
Святий Василій Великий так сказав про піст: "Тому що ми не постили, то нас прогнано з раю. Отже чинімо піст, щоб вернутися до нього".
Розпочинаючи від простого стримання в їжі, людина повинна вчитися також стримуватися від всього того, що веде до гріха.
Одночасно потрібно примножувати все те, що зближує нас з Богом. Насамперед, молитву та участь у Святих Тайнах, бо без них дуже важко пережити час посту.
Молитва і піст дарують людині глибоку віру, впевнену надію та любов до Бога і ближніх.
Таке тісне життя людини з Богом і можна вважати «духовністю», котру з допомогою посту здобуваємо.

о. Іван Ковба

Що значить вислів, що ангели є досконаліші за людей?
(Андрій)

"Прочитаний в катехизмі вислів, «що ангели є "досконаліші" ніж люди, слід розуміти в контексті вчення Церкви про творіння та ангелів.
Бог є Творцем всього видимого і невидимого творіння, Ним все у світі владнано та гармонійно впорядковано. Бог є все у всьому, але не в усьому однаково. Тобто, є своєрідна ієрархія в світі, котра визначається ступенем близькості до Бога. Між цими, неначе різними орбітами зближення є живий і безперервний зв'язок, і всі існують для інших. Все прагне до Бога, але прагне за посередництвом більш тісних орбіт, починаючи від ангелів і закінчуючи матеріальним світом. Без співдії вищих нижчі не можуть зійти до Бога.
З одного боку, ангели належать до творіння, але, одночасно з тим, вони отримали нетлінне єство. На відміну від людей, ангели не залежні від простору і часу. Вони безнастанно прославляють Бога, і наближаючись до Бога, ангели очищуються від неповного і просвічуються вищим розумінням.
Бог являється людям через ангелів. Ангели служать спасінню людей, оберігають та моляться за світ і за Церкву.
Розуміючи так «досконалість» ангелів, християни просять в них допомоги, охорони від зла та стараються уподібнюватись до них в прославі Бога.

о. Іван Ковба

 

   
| Головна | Наші парафії | Наші новини | Наші блаженні | Катихизм| Молитовник | Духовні науки | Гостьова | Пишіть нам |
 
Hosted by uCoz