Українська Греко-Католицька Церква
в Росії

МОЛИТОВНИК
Головна
 
 
 
 
Наші блаженні
 
 
 
Духовні науки
 
Гостьова
 
Пишіть нам

МОЛИТВИ МИТРОПОЛИТА АНДРЕЯ ШЕПТИЦЬКОГО

Молитва за українську родину
Молитва за український нарід
Молитва про божу мудрість
Молитва до Найсвятішого Серця Христового
Молитва за грішників і терплячих

Молитва за українську родину

Боже великий, Боже отців наших!
Дай нашому народові якнайбільше добрих, святих християнських родин.
Дай нам таких батьків, які голосно й відверто признавалися б до божественної Твоєї Євангелії і до Твоєї служби.
Дай нам батьків, які для своїх дітей були б прикладом християнського життя, правдивими опікунами та добрими провідниками в житті.
Дай нам таких матерів, що вміли б добре, по-християнськи виховувати своїх дітей, а для своїх чоловіків були б поміччю, потіхою та доброю радою.
Дай нам таких дітей, які були б потіхою та славою батьків і красою свого народу.
Благослови, всемогутній Боже, український нарід.
Даруй йому ласку вірно Тобі служити і доступити колись вічної нагороди в небі, бо Тобі, Боже, у Святій Тройці єдиний, Отче, Сину і Духу Святий, належиться вся слава, честь і поклін на віки вічні. Амінь.

Молитва за український нарід

Всемогучий Боже і Царю всесвіту, Спасителю наш, Ісусе Христе, що всім серцем любиш увесь людський рід і своїм безмежним промислом опікуєшся кожним народом зосібна! Споглянь милосердно і на наш український нарід, і на кожний інший нарід, що з повною надією припадає до Тебе, як до свого найліпшого Отця і премудрого Царя. Ми, діти цього народу, покірно послушні Твоїй святій волі, любимо всі народи, що їх Ти відкупив своєю святою кров'ю на хресті, а передовсім любимо щирою християнською любов'ю наш український нарід. Тим то з любови до нього, а радше з любови до Тебе, наш Боже, благаємо:
Прости йому всі провини, поправ всі його злі нахили, а скріпи добрі нахили; змилосердися над ним у всіх його потребах. Борони його перед усякою кривдою й несправедливістю ворогів. Зливай на нього безнастанно Твоє щедре благословення.
Благаємо Тебе, наш Боже, про особливу опіку і поміч для нашого народу, щоб серед усіх переживань і спокус з боку світу, диявола й його слуг, він міг завжди зберегти небесне світло, перемагати витривалістю у добрім всякі труднощі і завжди належати до благословенного Твого Божого Царства, і тут на цім світі і в небесній Батьківщині.
Дай нам ласку, щоб ми всі до одного, злучені єдністю віри і союзом любови під Твоїм проводом і проводом святої Вселенської Церкви, йшли завжди дорогами правди й справедливости, любови та спасіння.
Пішли українському народові святих, великих Своїх слуг щоб прикладом і словом були його мудрими провідниками у всіх царинах народного, суспільного й громадського життя.
Провідникам нашого народу дай світло Твоєї премудрости з неба, дай йому численне і добре та святе духовенство! Заопікуйся його молоддю, щоб не тратила ласки святого Хрещення, щоб одержувала в родині й школі основне християнське виховання і виходила на пожиточних синів свого народу. Благослови всі наші родини, щоб батьки були зразковими й ревними християнами, а матері визначались мудрістю, побожністю й дбайливістю у вихованні дітей.
Заохоти багатьох із народу нашого до життя досконалішого, до святости. Поклич багатьох у кожному поколінні до монашого стану, до геройських жертв за справи Церкви й народу.
Просвіти всіх нас, нахили всі серця, щоб усі якнайліпше пізнавали й цінили святу католицьку віру і, визнаючи її, почували себе щасливими, стояли в ній непохитно, хоч би треба було понести й мученичу смерть, та й щоб по законам святої віри уладжували своє життя.
Благослови також і дочасне добро нашого народу. Дай йому волю, щоб він міг свобідно розвивати свої природні, Тобою дані сили. Обдаруй його правдивою незіпсованою просвітою. Благослови його працю на всіх ділянках науки, мистецтва й добробуту та благослови всіх і все, щоб наш нарід, живучи мирно та щасливо, міг добре Тобі служити, а з Твоєю поміччю одержати вічну небесну Батьківщину.
А Ти, Пресвята Богородице, Непорочно Зачата, Мати й Цариця України, святий Обручниче Йосифе, Покровителю Вселенської Церкви, Святий Архангеле Михаїле і ви всі, Покровителі українського народу, опікуйтеся завжди цим народом, щоб він став народом святим, щоб сповнив своє післанництво, щоб навернув увесь Схід до світла Віри, щоб причинився до світлого добра людського роду, щоб був поміччю і потіхою святої Вселенської Церкви та щоб приносив вічному Цареві безперестанну славу, честь і поклін на віки віків. Амінь.

Молитва про божу мудрість

Великий і Всемогучий Боже! Зішли на мене з високих і святих Твоїх небес і від престолу Твоєї Слави Твою Святу Мудрість, що сидить праворуч Тебе.
Дай мені мудрість Твого вподобання, щоб я в житті зумів те, що Тобі миле, гаряче бажати, мудро шукати, з правдою признавати і досконало виповнити на славу і честь Твого святого Імені, "на хвалу слави Твоєї ласки" (Ефес. 1, 6).
Дай мені, Боже, мудрість мого стану, щоб я сповняв усе, чого жадаєш, дай мені розуміти мої обов'язки, дай мені мудрість моїх обов'язків і дай мені їх виконати так, як треба, як належить на славу Твою і користь моєї душі.
Дай мені мудрість Твоїх доріг та мудрість ходити стежками Твоєї святої волі; дай мені мудрість поводження і неповодження, щоб я зумів не виноситися в одних і не падати в других; дай мені мудрість усього, що переминає, і всього, що триває; нехай перше в моїх очах маліє, друге нехай росте; дай мені мудрість праці та мудрість відпочинку; нехай мені буде розкішшю праця для Тебе, а втомою відпочинок без Тебе.
Дай мені мудрість щирого і простого наміру, мудрість простоти, мудрість щирості; хай серце моє до Тебе звертається і Тебе в цілому життю в усім шукає.
Дай мені мудрість послуху, послуху Твоєму законові, Твоїй Церкві; дай мені мудрість убожества, хай ніколи не оцінюю дібр інакше, як за їх дійсною вартістю; дай мені мудрість чистоти - відповідно до мого стану або покликання; дай мені мудрість терпеливості, мудрість покори, мудрість веселості й поваги, мудрість Господнього страху, мудрість правдомовності і добрих діл; хай буду терпеливим без найменшого роптання, покірним без найменшого удавання, веселим без надмірного сміху, поважним без суворості; нехай боюся Тебе без покус розпуки; нехай буду правдомовним без тіни двоязичності; нехай мої добрі діла будуть свобідні від уподобання в собі; дай мені мудрість - ближніх у потребі напоминати без видвигання себе; дай мені будувати словом і ділом без лицемір'я; дай мені, Боже, мудрість чуйності, уваги й осторожності; нехай мене на бездоріжжя не зводить ніяка пуста думка, дай мені мудрість благородності, нехай мене ніколи не провадить ніяке брудне й недостойне прив'язання; дай мені мудрість правості, нехай мене ніколи не зведе з дороги обов'язків ніякий самолюбний намір; дай мені мудрість мужества й сили, нехай не звалить мене ніяка буря; дай мені мудрість свободи, нехай мене ніколи не поневолить ніяка насильна пристрасть.
Дай мені мудрість богословських чеснот і моральних чеснот: віри, надії, любові, благорозумія, побожності, повздержності й мужества; дай мені, Боже, мудрість Апостолів, мудрість мучеників; дай мені мудрість священичу і душпастирську; дай мені мудрість провідників і вчителів; дай мені мудрість служителів Св. Тайн; дай мені мудрість Євхаристійну і мудрість містичну - мудрість молитви й контемпляції, а передовсім, Господи, дай мені мудрість сердечного розкаяння і несовершенного та совершенного жалю; дай мені мудрість пізнавання себе в моїй немочі й злобі; дай мені мудрість умертвіння і посту; дай мені мудрість відречення і пожертвування себе; дай мені мудрість жертви, мудрість хреста, мудрість крови.
Боже, дай мені вкінці ту мудрість, що згідно зі святими Твоїми намірами, веде до злуки Церков під одним зверхнім Пастирем - Римським Архиєреєм; дай мені мудрість те діло - святого з'єдинення -цінити, любити, для нього й життя посвятити; дай мені мудрість нашого східного обряду, його задержування, відновлювання і поступу; дай мені мудрість Св. Отців Східної Церкви й усіх великих церковних Учителів.
Дай мені мудрість великого Твого св. Апостола Павла, щоб я бодай Його послання добре розумів, пам'ятав та вмів їх пояснювати Твоєму народові; дай мені мудрість першого Твого намісника, щоб я розумів наміри Твого Божого Провидіння, що править Церквою через Римських Архиєреїв; дай мені мудрість послуху до них та до Вселенської Католицької Церкви; дай мені мудрість церковної історії і богослов'я; дай мені мудрість, що мені і нашому народові найбільше бракує; дай мені мудрість правдивого вдоволення, правдивого щастя. Амінь.

Молитва до Найсвятішого Серця Христового

Найдостойніший любові, наймиліший Ісусе, днесь наново без застереження посвячуюся Твоєму Божественному Серцю, Тобі посвячую моє тіло зі всіми змислами й душу зі всіми її властями; Тобі віддаю ціле моє істноване. Посвячую Тобі мої думки й слова, і діла, і всі мої терпіння й праці, всі надії, потіхи й радості, а перед всім Тобі посвячую своє бідне серце. Хай лишень Тебе одного любить, в огні Твоєї любові хай стане жертвою. Прийми Ісусе улюблений, Обручнику моєї душі моє бажання, хочу потішати Твоє Божественне Серце, хочу до Тебе на віки належати. Прийми мене в посідання, нехай не маю від нині іншої свободи, окрім свободи Тебе любити, нехай не маю іншого життя, лиш терпіти й умерти для Тебе. В Тобі я покладаю безмежне довір'я, по Твоєму безконечному милосердю надіюся прощення гріхів.
Віддаю в Твої руки всі мої журби, а перед всім справу мого вічного спасіння. Обіцяю Тебе любити й Тебе почитати аж до останніх хвиль життя, обіцяю розширювати по силам почитання Твого Найсвятішого Серця.
Розпоряджай мною, о мій Ісусе, згідно уподобання; не хочу іншої нагороди, окрім Твоєї найбільшої слави й Твоєї ІІресвятої любові.
Дай мені ту ласку, щоб я замешкав в Твоїм Божім Серці, тут хочу перебувати по всі дні мого життя, тут хочу жити до останнього мого подиху; і Ти, Христе, прийми в моєму серці місце перебування, місце відпочинку; лишімся так тісно злучені, щоб і колись я міг Тебе хвалити, любити й посідати на цілу вічність там в небі, де буду на віки величати безконечне милосердя Твого найсвятішого Серця. Амінь.

Молитва за грішників і терплячих

Всемогучий, безсмертний Боже, Отче Господа нашого Ісуса Христа, Ти страшний в гніві Твоїм, але безконечно добрий в милосерді Твоїм Ти зсилаєш на наш грішний людський рід тяжкі досвіди й тяжкі терпіння То й на наш нарід зіслав такі терпіння, що їх не знали наші батьки. Сотки тисяч людей прямо гинуть голодовою смертю і зносять найстрашніші, найболючіші переслідування від тих, що себе самі безбожниками сміють називати зо страшною зневагою Пресвятого Твого Імені. А й усіх людей досвідчаєш тяжкою не раз бідою. Ми усі мусимо гірко трудитися, щоб здобути насущний хліб. Надіємося й віримо, що тяжкі ті досвіди Ти зіслав на людський рід, як досвід, а не як кару. Грішних синів Своїх Ти від Себе не відтручуєш, не відвертаєш Свого Пресвятого Лиця від їх долі, бо не хочеш смерти грішника, а його навернення і спасіння. Тому надіємося, що всі терпіння, що їх приходиться нам у житті зносити, приходять з милосердної Твоєї волі, і є нам дані для нашого добра. Ми віримо й надіємося, що покаянням, щирою молитвою й щирим приниманням Найсвятіших Тайн Св. Католицької Віри можемо заслужити на те, що скоротиш час досвіду й терпінь, що милосердним оком поглянеш на синів Своїх, що даш їм витривати з благодаттю в злиднях теперішнього життя і всемогучою Твоєю волею положиш край нашим терпінням. Через Кров Твого Сина бажаємо Тобі задосить учинити за всі гріхи наші й за гріхи наших батьків і братів. Тобі жертвуємо через руки наших священиків Безкровну Жертву Пресвятої Євхаристії, що є повторенням і відновленням хресної смерти Твого Сина й Бога, Спасителя нашого - Ісуса Христа. Прийми цю Жертву задосить учинення за всі гріхи людей, прийми наші благальні прохання о милосердя й ту святу благодать. Умилосердися над всіми тими, що терплять, дай їм гірку долю терпеливо зносити і через терпеливість заслужити на пільгу в терпіннях і перемогу у тому смертному житті та на блаженство вічности. Амінь.

 

   
| Головна | Наші парафії | Наші новини | Наші блаженні | Катихизм| Молитовник | Духовні науки | Гостьова | Пишіть нам |
 
Hosted by uCoz